Зверніть увагу: цей сайт стає архівним, але не засмучуйтеся. Тепер Reporters — не онлайн-медіа з друкованою версією, а навпаки: паперовий журнал, що виходить 4 рази на рік і має діджитал-доступ для нашої Спільноти. Долучайтеся, щоб читати і дивитися усі нові репортажі та фотоісторії на сайті The Ukrainians Media та регулярно отримувати свій друкований Reporters

    Хлопчик із табуретом 
    22 Червня 2023

    Хлопчик із табуретом 

    Як після підриву Каховської ГЕС живуть три вулиці Білозерки на Херсонщині

    Ті, що живуть нижче, — підтоплені. Ті, що зверху, — дякують небесам. Ті, що внизу, тимчасово перейшли жити до тих, хто зверху. З містечка Білозерка на Херсонщині, де нещодавно під час російського артилерійського обстрілу вбило священника, після потопу внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС нарешті відходить вода. 

    Ось три паралельні вулиці — Приозерна, Медведєва і Калинова. А ось будинки, частина з яких розвалилася на очах у власників: до декого під вікна запливли лебеді, а ще дехто розклав у дворі сушити фотографії. Навколо сморід, бруд, шурхотіння мітел та лопат. На деревах перестиглі вишні. 

    У Білозерці також усе ще лишається історія жахливої окупації, яка досі звідусіль нагадує про себе. 

    Вул. Медведєва

    Наприкінці вулиці видно вантажівку і трактор, який штовхає рештки дому — купу дерева, глини, шиферу. Видніється перевернута шафа, з якої визирає складена постіль. Побіля проходить біловолосий сіроокий малий у синій футболці.

    Фото: Мирослав Лаюк

    — Чия це хата? 

    — Наша, — каже не по-дитячому сумирно. 

    Горло судомить. Біля трактора хлопчиків батько Михайло та їхній сусід. Толі десять років, підходять його на три роки старший брат Женя і собака Каштан. Толя бере вцілілий табурет і носиться з ним: 

    — Реально все погано. Нічого нема.

    — Компʼютерів нема, ноутбуків нема, нічого нема, один тільки шнур від комп’ютера зостався, — затягуючись димом сигарети, додає Михайло. — Діти й дружина зараз живуть у куми. Коли валилася хата, я тут спав. Ледь встиг утекти. Одного нашого собачку придавило — бідний він, мій відданий друг.

    Місцева влада пообіцяла цій родині мобільний будиночок. 

    — Отам на площадці поставим, — каже без будь-якого драматизму Михайло, востаннє затягуючись, і показує в бік місця, де була їхня хата.

    ***

    Подвірʼя, ніби великий палац, застелене килимами. На одному з них під виноградом, важко дихаючи, стоїть Галина:

    — Нас затопило. Тут плавало все. Ми збирали курчат на дах. У мене курочки були — і одразу їх туди на сарай. А коли вода була до пояса, ми витягували тих курчат на мопед і вивозили. Вивозили собак, котів. Страх… Усе плавало. Тут лебеді припливли до нас! 

    Галина дивиться на якусь понищену річ, а потім різко відвертається:

    — Хату треба викидати. Бо дуже смердить. Тут черви подохли! …Стріляють кожен день. Учора вбило нашого священника. Поранено жінку. Вночі стріляють, удень стріляють. 

    Вул. Приозерна 

    Посеред вулиці — матрац. Удалині — причіп, навантажений залишками від дивану і кількох тумб. 

    — От де матрац — вода доходила, — не спиняючись каже Наталія Миколаївна. — Сусід собак на ньому вивозив — отой чоловік, що зараз із тачкою їде. Тут на човнах плавали. Отут вода стояла, труб не було видно оцих, і тих не було видно. Ідімо, ідімо, зараз подивитесь, що у мене вдома.

    Назустріч із дому виходять кілька замурзаних чоловіків із будівельними інструментами:

    — У грудні в мене був прильот. Бачите, бесідки нема. І половини хати нема. Після прильоту люди допомогли накрити брезентом, старим шифером — як могли. Позабивали вікна. А тепер затопило. Від води повідпадала глина. Отут від обстрілу всі стіни покоцані. Нічого там не залишилося. Отут — теж нічого не залишилося. 

    Вдалині кімната з обваленими стінами персикової барви та вцілілий мокрий диван. В арці у стіні — ікона під рушником.

    — Ой, це ікона Богоматері якоїсь там, — каже жінка. — Вона мамі дісталася від бабусі. Мама мені її віддала. Ця ікона дуже старовинна. А в дворі у мене, он, дивіться, теж був прильот. Ми город засипали недавно перед затопленням. Посадили огірки і картоплю. Огірки вже посходили — по два листочки було. Але нічого не залишилося. 

    Фото: Мирослав Лаюк.

    ***

    Це його матрац угорі вулиці. І це біля його дому після деокупації першим зʼявився синьо-жовтий прапор. Ренат відчиняє двері в сарай — там уже рояться мухи над залишками глиняно-соломʼяних стін. 

    — Я заледве зміг собаку вивезти, — зітхає. — Він кусається, злякався. Іншого собаку я на руках виніс. 

    — А кота через пʼять діб знайшли, — каже Ренатова дружина. — Він отам на даху сидів. Добре, що миші також там сиділи. 

    У 1990-му Ренат із Наталею та дитиною втекли з Душанбе під час міжнаціональних заворушень, що переросли у громадянську війну в Таджикистані. Приїхали на Херсонщину, купили тут дім. 

    — Молодший син 25 лютого одразу пішов у Херсонську тероборону. Коли вони все захопили, він уночі городами прийшов додому. Його одразу хотіли забрати в автозак на перехресті, десять людей з автоматами стояли. Я кажу біля хвіртки: «Хоч убий, він нікуди не піде», а потім: «Навіщо ви забираєте?». — «Поговорити». — «Говоріть тут!». Не знаю, чому вони відпустили. Мабуть, думали, що сусіди вийдуть і скандал буде. Всю окупацію син тут пробув. Потім працював електриком, а далі пішов у військкомат. Зараз служить…

    Чоловік відвертається в бік сараю із синіми дверима і беззвучно плаче. Пані Наталя показує інші споруди біля дому, жартує, що через прапор росіяни й далі бомбитимуть їх, хоча — у цей дім та на подвір’я вже тричі «прилітало». 

    Якщо зазирнути у двір — чіткий слід від води на зелених стінах, здута підлога, розсунуті меблі. 

    — У дім краще не заходьте, — каже Ренат.

    — Чому?

    — Він може впасти.

    — Дах?

    — Ні, дім. 

    ***

    — Коли цей бардак прибереться? — кучерява жінка в калошах і халаті з яблуками веде до свого будинку. 

    У подвірʼї — все заставлене мокрими фотографіями, які доводиться переступати. Вусатий чоловік у військовому кашкеті. Двоє хлопців на вицвілій світлині. Жінка в шапці-таблетці. Овальне фото молодят. Кольорове фото дитини з ранніх двотисячних — в капелюсі й купі цяцьок. Шкільні віньєтки, групові чорно-білі й кольорові світлини різних років. 

    — Оце моя внучка. 

    Фото десь 15-річної дівчини. Потім бере ще одне — чорно-біле, ще старшокласниці-дочки. 

    — Ходімо в дім. Тільки не лякайтеся.

    Минуле розмокло. Навіть висохши, воно буде деформоване.

    ***

    Великі стиглі вишні скоро почнуть опадати. Деякі гілки чорні від того, що довго були у воді. Володя, зашістдесятирічний вусатий чоловік у червоній футболці, відчиняє хвіртку. Веде подвірʼям, заставленим меблями, бутлями, килимами. Поряд трояндовий кущ, тачка й іграшкова конячка.

    Відчиняє двері в гараж. Навколо зеленуватого део-ланоса інструменти, порожні пляшки, дроти. На багажнику — сліди тваринних лап.

    — То коти лазили по машині. Вони на даху все це пережили. 

    У домі — вже звична картина. Відклеєні шпалери, промоклі дивани, розкидані книжки. Великий красивий дім. Одна з кімнат уся в дитячих іграшках. 

    — Внучка з нами окупацію пережила. Ми практично її на вулицю не показували.

    Володя стає під червоною брамою:

    — З гарної хати получилася негарна. А баба квіти все садила, щоб було красиво…

    Вул. Калинова

    Вулиця Калинова у Білозерці донедавна була вулицею Калініна. В одному з будинків тут лікарі надають допомогу лежачому чоловікові. Біля брами спілкуються місцеві.

    Анна Василівна згадує, як до них приїздив Кучма. Каже, пив тільки самогон, який спеціально для цього варили: мали кілька варіантів, дегустували, обирали для другого президента найкращий. Самогон із цукру, хоч місцеві його варять і з буряка, і з помідорів. А ще потім шукали Кучмі варену кукурудзу, яку він дуже любив… 

    Розказують, що двоє тутешніх фермерів недавно підірвалися на мінах, один із них хотів уже починати щось сіяти, але відірвало ногу. 

    — Я жодну «серію» Чорнобаївки не проґавила, — каже Анна, показуючи в бік того самого аеропорту. Звідси до нього по прямій кілометрів п’ять. — У вікно дивилася, як у телевізор. 

    — Коли зайшли сюди росіяни, — підхоплює водій, що привіз лікарів, — то перемісили всі городи. Ніхто не дивився на паркани: танк їде, а вони пʼяні. Зупинили мене раз. І один стоїть з автоматом, затвором клацає. Перевіряють мій паспорт. А цей клацає і клацає. І от бере паспорт, дивиться на мене, і знов — клац. 

    — Та-а-ак, —  гукає Анна. — Вони любили клацати. А раз до мене зайшли якути. То хотіли собаку, алабая, застрелити, бо він на них гавкав. Каже мені якут: «Одійди». А я: «Ні». І потягла собаку в загорожу до кролів. Ой… А на рибному господарстві власники вирішили роздати всю форель місцевим, щоб оркам не дісталася. То вони прийшли й повижирали всіх мальків. Говорять мені: «Не переживайте, до 9 травня все буде наше». 

    — Один мені: «Як же по-багатому ви тут живете!», — говорить водій, — А я йому: «Бо ми піздячим усе життя, блядь».

    — Отак ми жили, — зітхає Анна. — А тепер нас ще й затопили. 

    З двору виходять медпрацівники:

    — Чекаємо епідемію холери. А ще буде спалах ботулізму, сальмонельоз, дизентерія, вірусний гепатит.

    ***

    Росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС у ніч проти 6 червня. Внаслідок цього була затоплена частина Херсону, а ще містечка і села обабіч Дніпра — звільнені й ті, що досі лишаються в окупації. Зараз, у 20-х числах місяця, вода майже повністю відійшла, залишивши по собі тисячі відкритих ран: люди на Херсонщині втратили у потопі свої домівки, городи, тварин і речі, які їм були дорогі. Внаслідок підриву Дніпро повернувся в русло, у якому був 70 років тому. Втім, коли і як повернеться старе життя на три вулиці Білозерки та інших тутешніх населених пунктів, ніхто поки не знає. 

    Дочитали до кінця! Що далі?

    Далі — невеличке прохання. Будувати медіа в Україні — справа нелегка. Вона вимагає особливого досвіду, знань і ресурсів. А літературний репортаж — це ще й один із найдорожчих жанрів журналістики. Тому ми потребуємо вашої підтримки.

    У нас немає інвесторів чи «дружніх політиків» — ми завжди були незалежними. Єдина залежність, яку хотілося б мати — залежність від освічених і небайдужих читачів. Запрошуємо вас приєднатися до нашої Спільноти.

    Щотижня надсилаємо
    найцікавіше

    0:00
    0:00